Ik ben nogal gecharmeerd van show-lasers en het leek me leuk om er een te bouwen, maar dan met een behoorlijk vermogen en uitgevoerd als movinghead. Op Marktplaats vond ik na veel zoeken een grote, maar defecte movinghead. Als eerste ben ik bezig geweest om de movinghead weer bestuurbaar te krijgen. Door je er in te verdiepen, wordt de techniek van een movinghead steeds duidelijker en lukte het om deze weer werkend te maken.

Dat was stap één.

 De techniek van showlasers was mij totaal onbekend. Maar internet is een vat vol informatie, dus ik dacht: "dat zoeken we op". Dit was een kleine misrekening. Dat even opzoeken heeft weken geduurd en het is een ware studie geworden. Er blijken niet zoveel hobbyisten te zijn, die hun eigen showlaser bouwen en al zeker niet in een movinghead.
De te bouwen laser moest zeer compact gebouwd worden om in de kop van de movinghead te passen. De ruimte was erg krap, maar na veel passen en meten kwam ik toch tot een oplossing.
Belangrijk was ook, dat het gewicht goed verdeeld moest worden, omdat de kop van de movinghead in balans moet hangen om snel te kunnen accellereren.

Het vinden van de onderdelen is ook niet zo eenvoudig. In Nederland zijn vrijwel geen leveranciers, dus ook hier was internet mijn redding. Wat zou het leven toch zonder internet zijn?
De onderdelen van een showlaser zijn kwetsbaar en daar moet voorzichtig mee omgegaan worden. Vooral op de z.g.n. galvo's zaten twee hele kleine spiegeltjes van 12 x 7 mm.,  waarvan ik er prompt een afbrak. Dit zijn niet de meest zaligmakende momenten. Hoe maak je weer zo'n klein spiegeltje op een asje van 1 mm. dik. Nou, werkelijk geen idee. Ook nu was de computer weer mijn grote vriend (of vriendin) daar heb ik nog niet naar gekeken. Ik vond de methode om dat te doen, dus kon ik weer verder met de bouw.

Al met al is het voor mij een zeer interessant project geworden en heb ik er veel van geleerd en er een mooie 1,2 watt, 445 nm. blue movingheadlaser aan overgehouden.

Om U een indruk te geven van het verloop, staan hier weer wat foto's en een video van de laser in werking.

 

           
     


 
 
     


De movinghead, die als basis gebruikt wordt.

 

   


Er was wat extra plaatwerk nodig om de behuizing voor de laser geschikt te maken.
 

   
     

   
     


Een compacte basisplaat, waarop de laseronderdelen en voedingen gemonteerd kunnen worden.

   


De twee voedingen zitten aan de onderzijde van de basisplaat.

   
     



   
     


Tijdens het monteren brak één van de kleine spiegeltjes af. ( grrrr.....!!!)

 

   


Met een soldeerbout heb ik de oude lijm zacht gemaakt en verwijderd. Daarna met epoxylijm heel voorzichtig een nieuw spiegeltje op het asje vast gelijmd en netjes uitgelijnd.

   
     



   
     


Het begint al op een laser te lijken. Een geluidsarme koelfan is boven de laserdiode geplaatst

   


De achterkant van de behuizing maakt de laserunit af en is zo makkelijk in de behuizing te monteren.

   
     




 

 



   
     


De bedrading is aangebracht en nu kan de unit in de kop van de movinghead gemonteerd worden. 

   


In de onderkast van de movinghead moest een sub-d-connector gemaakt worden voor de Ilda besturing. Er was nog net een randje waar deze in pastte.

   
             
   
   
   
     


De unit is geplaatst, een computer met software er aan en de laser kan getest worden.

   


Het blijft toch facinerend als de laser zijn werk doet. Ik kan er niet genoeg van krijgen.